joi, 10 noiembrie 2016

Programarea mentală – un posibil remediu al durerii


De multe ori, o pacientă cu endometrioză testează pe pielea ei diferite praguri de durere. Unele acuză dureri înainte de menstruație, altele în timpul ei sau chiar după. Sunt cazuri în care durerile apar din senin, cu preponderență la ovulație dar nu numai.

Adenomioza, fiind o formă de endometrioză și ea, mai beneficiază de o sesiune de dureri: cea la controalele ginecologice. Pragul de durere este asemănător unei incizii făcute pe viu, fie că vorbim despre consult manual sau mecanic. În multe cazuri, o prelevare de probe sau o ecografie pot fi cel mai mare chin al unei paciente cu această afecțiune. Sângerările sunt și ele prezente în multe dintre aceste controale.

Este bine să știți însă importanța relaxării, pe care orice pacientă cu acest diagnostic ar trebui să o învețe. Un masaj înainte de controlul ginecologic este și el binevenit. De asemenea, orice formă prin care îți ajuți corpul să fie cât mai relaxat, va ajuta la rândul ei la facilitatea controlului, în condiții cât mai normale. În zona pelviană, terminațiile nervoase sunt mult mai sensibile decât în alte zone ale corpului, pe de o parte pentru că sunt afectate de enometrioză, pe de altă parte pentru că deservesc uterul, cavitatea care permite dezvoltarea și crearea unei vieți și, drept urmare, impulsurile nervoase trebuie să conlucreze pentru această concepție. Mai mult, fiind irigat cu ajutorul vaselor de sânge foarte prezente în zonă, dacă suntem agitate sau crispate sau ne gândim dinainte că acest control ginecologic va fi iarăși un chin, uterul va primi prin impulsurile nervoase de la acel nivel această informație, sângele va circula în zonă cu o viteză mult mai mare, fapt care va duce și la favorizarea durerii.

De aceea insist pe pregătirea mentală înainte de vizita la medic. Chiar dacă până acum experiența ne-a demonstrat că orice vizită poate fi însoțită și de durere, asta nu trebuie să fie neapărat o regulă. Din experiență am observat că vizitele la ginecolog nu au mai fost însoțite de dureri insuportabile în momentele în care m-am pregătit înainte de acestea. Pregătirea înseamnă: conștientizarea vizitei și a tot ce presupune aceasta, conștientizarea posibilității durerii (asta nu înseamnă frică ci doar să fii conștientă că ea poate apărea dar, la fel de bine, poate dispărea cu totul, instant), programarea mentală (îmi repet că sunt puternică, voi trece prin acest control fără să mă doară ceva, medicul se va purta delicat iar țesuturile mele nu vor fi lezate). În momentul în care te urci pe masă este necesar să îți repeți toate acestea în gând, cu mențiunea că frica nu are ce căuta în această programare mentală. Fii detașată în timpul consultului, nu opune rezistență interioară, gândește-te că medicul acela realizează consultul pentru a te ajuta, nu pentru a-ți face și mai mult rău. Detașează-te de senzațiile pe care le ai, fie că simți durere, fie că simți efectiv cum se umblă în interiorul tău. La ecografie sau prelevare de probe este important să vizualizezi că acele acțiuni îți vor aduce răspunsuri legate de afecțiunea ta și că acestea sunt procedurile normale pentru a afla cât mai multe informații legate de interiorul tău. În momentul în care conștientizezi că toate acestea sunt spre binele tău, cedezi inconștient controlul în mâna medicului. De asta este important să te programezi înainte mental și să te gândești că medicul tău se va purta cu blândețe în timpul controlului. 

Toate acestea îți sunt la îndemână și nu te costă nimic să le aplici. Din experiență vreau să menționez că puterea interioară cu care îți construiești puterea mentală ține de fiecare în parte. Iar durerea, știm foarte bine că este direct proporțională cu dimensiunea fricii! Drept urmare, vă invit să vă creșteți și să vă educați mental, în așa fel încât să vă eliminați fricile! În acel moment și durerile vor dispărea!

Sursa Foto: http://images.iop.org/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu