joi, 21 septembrie 2017

Eu și Endo - cronica unui eveniment reușit!


Lumea aceasta medicală este precum nisipurile mișcătoare. Noi, în calitate de paciente vedem doar suprafața, fără să știm exact ce se ascunde dincolo de ce vedem. Spun asta acum în sensul bun căci, de multe ori judecăm lucrurile cu mult prea multă ușurință, afectate fiind de propriile experiențe personale și tangențe cu această lume.

Sâmbăta trecută, în cadrul celor două întâlniri Eu și Endo de la Constanța am avut ocazia să văd alăturarea dintre două lumi: cea a medicilor interesați de endometrioză și cea a pacientelor. Mărturisesc că am plecat la drum în organizarea celor două întâlniri cu destule rezerve. Practic, cu mici excepții, nu-i cunoșteam pe niciunul dintre cei peste 25 de medici care urmau să participe. 

La întâlnirea cu medicii, dr. Voicu Simedrea a început prezentarea legată de endometrioză cu date statistice: aproape 18% din femeile active hormonal sunt afectate de această boală, iar 40% din ele suferă de stadii profunde de infiltrare. Cei prezenți în sală au putut asista la explicații laborioase legate de fiecare stadiu în parte, precum și la detalii legate de fiecare posibilitate de diagnosticare: anameneza în care medicul poate afla detalii importante legate de simptomatologia pacientei, markerii biochimici, peste 200 la număr încă în studiu, dintre care CA 125 pe care ESHRE (Societatea Europeană de Reproducere Asistată) nu îl recomandă pentu că nu se corelează cu stadiul bolii. Acesta ar putea da indicii prețioase numai post operatoriu, în ce privește stadiul de recurență al endometriozei. S-a evidențiat și ușurința cu care o investigație ecografică poate depista endometrioza, precum și faptul că nu mai este nevoie de confirmarea histopatologică a endometriozei, fiind suficiente metodele de diagnostic mai sus amintite. 

După cum opina dr. Simedrea, tratamentul chirurgical nu se recomandă cu ușurință, însă acolo unde cazurile impun, acesta este singura variantă care îmbunătățește semnificativ calitatea vieții pacientei. Sunt intervenții dificile și pretențioase, mai ales că pacientele de multe ori sunt extrem de tinere iar deciziile care impun măsuri radicale îi pot afecta calitatea vieții, atât fizic cât și emoțional. 


Dr. Simedrea a subliniat importanța RMN-ului cu protocol de endometrioză și a Hidro Colo CT, dar doar în cazurile selectate, adică cele care au indicație medicală pentru aceste investigații (stadiile avansate de endometrioză). O ecografie - chiar realizată de un medic cu experiență în endometrioză - poate evidenția boala doar cu localizare centrală, fără a putea da date despre invazia endometriozei pe uretere, vase mari sau nervi, aspecte perfect relevate la investigațiile imagistice de mai sus. 

De asemenea ar fi util de menționat faptul că nu se poate abuza de administrarea de lungă durată de analogi GNRH. Pentru tratamentul de lungă durată sunt eficiente contraceptivele. Din păcate însă acestea nu sunt eficiente pentru infertilitate iar decizia de administrare trebuie luată, împreună cu pacienta și ținând cont de nevoile ei reproductive. 


S-a subliniat foarte clar importanța adaptării planului de tratament în funcție de nevoile pacientei, precum și importanța echipei multidisciplinare în intervențiile chirurgicale ale stadiilor avansate de endometrioză, dr. Simedrea dând exemple de paciente tinere operate de endometrioză dar care pot rămâne dependente pe viață de sondă urinară sau colostomă dacă nu sunt tratate corespunzător de echipă medicală completă în timpul intervenției. Este, de asemenea, foarte important ca în cazurile complicate medicii să se consulte cu colegii lor de diferite specialități, chiar și cei de pe plan internațional pentru a păstra o bună calitate a vieții pacientelor. Sunt cazuri extrem de grave pentru care nu mereu există soluții ușoare. 

“Nu face tot ce știi unei paciente căci s-ar putea să nu reziste!”


Dr. Simedrea și-a încheiat prezentarea de la Euromaterna printr-un îndemn pe care, la rândul său l-a primit la începuturile carierei de la unul dintre mentorii săi: “Nu face tot ce știi unei paciente căci s-ar putea să nu reziste!” remarcând competențele medicale ale colegilor de breaslă, însă care nu mereu pot fi folosite la eficient, corpul uman având limitele sale și propriul ritm de refacere și luptă cu boala.

Dr. Denisa Tișea a prezentat mai apoi importanța RMN-ului cu protocol de endometrioză și a Hidro Colo CT în depistarea focarelor infiltrative în zone dificil de analizat ecografic sau la controlul ginecologic. Practic, 30% din diagnosticul endometriozei profund infitrative îl oferă aceste investigații imagistice. Într-un material precedent povesteam cum dr. Tișea a arătat personalului medical de la Pozimed (centrul unde din această săptămână puteți face RMN cu protocol de endometrioză și Hidro Colo CT) o mulțime de detalii deosebit de utile și interesante în realizarea acestor investigații pentru o cât mai bună acuratețe imagistică.

Conform dr. Tișea, “RMN-ul cu protocol diagnostichează toate formele endometriozei, stabilește extensia acesteia, evaluează formele dificil de diagnosticat laparoscopic, respectiv endometrioza peritoneală și cea profundă, ajutând astfel la planificarea și abordarea tehnicilor chirurgicale pentru cazurile care necesită o astfel de intervenție. De asemenea este de menționat că stadiile incipiente ale endometriozei peritoneale nu se diagnostichează prin această procedură RMN”. 


De ce este importantă instilarea de gel? Cu ajutorul lui, medicul radiolog beneficiază de o mai amplă acuratețe diagnostică, dar și de cea a evaluării leziunilor endometriozice în zona recto-vaginală. În prezentarea sa, dr. Tișea a exemplificat și câteva cazuri de paciente cu stadiul 4 de endometrioză la care investigațiile Hidro Colo CT și RMN-ul cu protocol au jucat un rol crucial în abordarea chirurgicală ulterioară. Este practic mult mai ușor pentru medicul care operează să direcționeze intervenția către focarele endometriozice care nu pot fi depistate prin alte metode, salvând în acest fel pacienta de la operații repetate și rate mari de recurență a endometriozei.



Este uimitor să asculți medici dedicați vorbind altor medici despre meseria lor. Și mai notabil este faptul că, sâmbăta trecută la Constanța am văzut o sală plină de medici interesați de soarta pacientelor lor, de aceste stadii avansate ale endometriozei și de chirurgia complicată care se impune acestora. Am văzut medici cu experiență în diagnosticarea și tratarea acestor paciente, la fel cum am văzut și alții deosebit de atenți la detaliile de finețe explicate de invitații timișoreni. 



Ar fi multe de povestit…atât despre această întâlnire cu medicii dar și despre cea cu pacientele, în care fiecare dintre invitați au răspuns cu plăcere la întrebări diverse despre cazuistica personală a fiecăreia în parte. Aș remarca doar că dr. Simedrea a subliniat clar importanța regimului alimentar în viața unei paciente cu endometrioză, precum și necesitatea stabilirii nevoilor fiecăreia în parte împreună cu un specialist nutriționist. S-au oferit păreri legate de necesitatea stabilizării cazurilor extrem de grave de endometrioză (de ex. la pacientele cu ascită hemoragică abdominală) înainte de orice altă intenție sau procedură de fertilizare. 

Speakerii au opinat de asemenea necesitatea controalelor periodice și investigațiilor imunologice, endocrinologice dar și urologice atât pentru pacientele care prezintă episoade recurente de răceli și cistite recurente. Dacă aceste cistite nu apar peste menstruație, cel mai probabil ele au alte cauze infecțioase și nu datorate endometriozei.

Cu siguranță se va discuta mult despre aceste întâlniri. Mai mult, asistând la atâtea explicații și discuții productive între medici am constatat mult mai exact necesitatea ca aceste întâlniri între specialiști în endometrioză și medici de diferite alte specializări să se organizeze cât mai des de acum înainte. 

Sunt recunoscătoare tuturor celor care mi-au acordat votul lor pozitiv pentru aceste două evenimente importante. Tuturor medicilor care au crezut în inițiativa mea și care s-au arătat interesați de a afla cât mai multe și de a face un real schimb de experiență, în folosul pacientelor lor. 



Am căutat timp de 9 ani jumătate răspunsuri pentru simptomele mele. În această sâmbătă, la Constanța am înțeles însă (dacă mai era nevoie) un lucru extrem de important: este crucial pentru o pacientă cu endometrioză alegerea medicului curant, la fel cum este deosebit de important să înțelegem că medicii dedicați meseriei lor se instruiesc constant pentru ca împreună să poată găsi cele mai bune soluții pentru noi. Poate nu mereu reușesc. Poate nu mereu le au la îndemână din prima. Însă astfel de oameni există și eu m-am bucurat să îi văd pe toți, împreună, în aceeași sală.

Mulțumesc încă o dată tuturor care au făcut posibile aceste două întâlniri: Endo Institute Timișoara, Centrul Medical Pozimed și Spitalul Euromaterna Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu